žihľava
Žihľava alebo pŕhľavaje rastlina veľmi cenená v ľudovom liečiteľstve. Je výborná na čistenie krvi, podporuje metabolizmus a pôsobí na celkové posilnenie organizmu. Mladé žihľavové výhonky sú tým najlepším receptom na jarnú únavu a stavy vyčerpanosti. Vezmime si ponaučenie z výroku známeho básnika a filozofa: Budeš-li se uprostřed hojných jídel živit střídmě bylinami a kopřivou, budeš déle živ (Horatius).Žihľava je predovšetkým bohatá na chlorofyl (zelené listové farbivo) a vitamín C. Ďalej obsahuje vitamíny B1, B2 K a provitamín A, minerálne látky (vápnik, fosfor, železo...), triesloviny, glukokiníny (látky vyvolávajúce pokles krvného cukru), organické kyseliny (octovú, mravčiu), amíny (acetylcholín, histamín, serotonín) a fytoncídne látky.
PŔHĽAVA podporuje trávenie, posilňuje činnosť čriev, pomáha pri krvotvorbe (anémia), znižuje obsah cukru v krvi a pôsobí močopudne. Pre vysoký obsah chlorofylu pôsobí tonizujúco, zlepšuje látkovú výmenu a odporúča sa preventívne pri artérioskleróze.
Známe sú aj liečebné účinky žihľavy pri reumatických ochoreniach, pri liečbe prostaty, i mimoriadnych psychických záťažiach. Je to jedna z mála rastlín s veľmi širokým spektrom liečebných účinkov a pre ľahkú dostupnosť si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť u lekárov i laickej verejnosti. Užívanie pŕhľavy ako lieku i potraviny sa odporúča preventívne aj u zdravých ľudí, fyzicky i duševne ťažko pracujúcich. Veľmi dobre pôsobí aj na detský organizmus.
Najlepšie účinky na organizmus majú mladé žihľavy. Sú bohaté na vitamíny a minerály a majú vysoký obsah vitamínu C, vďaka ktorému sa železo obsiahnuté v žihľave ľahšie vstrebáva. Majú vplyv na tvorbu červených krviniek – priamo povzbudzujú činnosť kostnej drene. Posilňujú peristaltiku čriev a v potlačujú rast nežiadúcej mikroflóry v črevách.
Látky obsiahnutú v žihľave majú kladný vplyv na žľazy s vnútornou aj vonkajšou sekréciou a celkovo podporujú látkovú výmenu a trávenie. Preto je žihľava súčasťou jarných čistiacich bylinkových čajov, ktoré majú pomôcť zbaviť telo po zime rôznych splodín. Pitie odvaru zo žihľavy podporuje vyplavenie močoviny a kyseliny močovej z organizmu. Pri nedostatočnom vyplavovaní kyseliny močovej dochádza napr. ku vzniku dny, kedy sa kryštáliky kyseliny usadzujú v kĺboch.
ŽIHĽAVA sa dá v KUCHYNI využiť mnohými spôsobmi - ako čaj (počas očistnej kúry sa pije nesladený 3x denne nalačno), ako šťava (listy sa rozmixujú s troškou vody; užíva sa denne 4-5 kávových lyžičiek), ako prívarok (príprava ako špenát), do omeliet, jarných polievok, šalátov, plniek a rôznych zeleninových jedál. Pálčivosť pŕhľavy sa stratí sparením listov pred úpravou.
Upozornenie: ŽIHĽAVOVÝ ČAJ by sa vo veľkých dávkach nemal piť dlhodobo, iba raz za čas na očistnú kúru. Vzhľadom na silné močopudné účinky dochádza k vyplaveniu minerálov z krvi, napr. draslíka. Takže aj tu platí: všetko s mierou.
Zdravotné indikácie: očista organizmu, čistenie krvi, atopický ekzém, alergie, problémy s obličkami, bolesti hlavy, choroby dýchacích orgánov, anémia, ochorenia močových ciest, žlčníka, pečene a sleziny, poruchy látkovej premeny, dna, žalúdočné a črevné problémy, vyčerpanosť, únavový syndróm, reuma a vypadávanie vlasov (vonkajšie použitie).
Zobrazených: 1 - 1 (z 1 produktov)
Stránka: 1