zázvor
Zázvor (tiež ďumbier) je u nás známy predovšetkým vďaka tradičným vianočným zázvorníkom, menej sú však už známe jeho ďalšie možnosti využitia v kuchyni a jeho úžasná liečivá sila. Zázvor má povzbudzujúce, prehrievajúce a čistiace účinky a je výborným prostriedkom proti nevoľnosti a pri prechladnutí. Prináša úľavu pri pokazenom žalúdku, zlom trávení a plynatosti. V ľudovom liečiteľstve sa používa aj ako afrodiziakum.ZÁZVOR má mnohoraké priaznivé účinky na zdravie. Je výborným pomocníkom pre ľudí, ktorých trápi nevoľnosť pri cestovaní v dopravných prostriedkoch alebo na mori – stačí cca hodinu pred cestou treba skonzumovať 1g sušeného zázvoru. Krátkodobo a v malých množstvách sa môže užívať aj pri rannej nevoľnosti v tehotenstve. Ďumbier pomáha pri pokazenom žalúdku a prináša úľavu pri plynatosti a kolikách. Povzbudzuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla.
Zázvor je účinným prostriedkom aj pri kašli a nachladnutí. Má otepľujúce účinky a povzbudzuje krvný obeh, čím pomáha organizmu vypudiť hlieny. Pomáha pri reumatických bolestiach, artritíde a opuchoch. Zázvor pôsobí protizápalovo a čistí organizmus. Vraj každá žena ktorá pracuje dlhší čas na počítači, by mala z času na čas jesť kandizovaný zázvor, pretože pomáha harmonizovať slezinu, ktorá trpí žiarením z obrazovky počítača. Zázvor dodáva telu energiu a odstraňuje zimomravosť – vyskúšajte zázvorový čaj ochutený citrónom, medom a klinčekom alebo škoricou…
ZÁZVOR sa môže používať v rôznych formách podľa toho, či ide o kuchynské alebo liečebné použitie. V každom prípade najlepší je čerstvý zázvor. Treba tiež vyskúšať, čo Vám najviac chutí a robí dobre. Pokiaľ ide o množstvo zázvoru na liečebné pôsobenie, tu je pár odporúčaní: nevoľnosti z cestovania predídeme 1 g (cca polovica čajovej lyžičky) mletého zázvoru alebo kúska čerstvého či kandizovaného zázvoru. Pri poruchách trávenia treba niekoľkokrát denne piť zázvorový čaj pripravený z ½ lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru alebo štipky mletého zázvoru. Ak Vás trápia migrény, dajte si hneď 0,5g (1/4 čajovej lyžičky) mletého zázvoru a potom každé 4 hodiny až do dávky 1,5-2 g denne. Pri reumatizme je odporúčané množstvo 50 g vareného alebo 5 g (2,5 čajovej lyžičky) surového zázvoru denne najmenej tri mesiace. Pri akýchkoľvek problémoch treba dávku znížiť. O vhodnosti dlhodobého používania zázvoru (a výbere vhodnej formy) na liečebné účely sa poraďte s Vašim lekárom.
Čerstvý zázvor je potrebné správne skladovať (v chladničke zabalený v papierovom sáčiku vydrží aj niekoľko týždňov). Zázvor sa dá aj zmraziť a potom sa používa v zamrazenom stave - priamo sa krájajú tenké kolieska. Alternatívou je sušený zázvor – celý alebo mletý (korenie). Predajne zdravej výživy zvyčajne ponúkajú aj kandizovaný zázvor a kvasený zázvor v náleve.
Zdravotné indikácie: nevoľnosť pri cestovaní, morská choroba, žalúdočná nervozita, zvracanie, žalúdočné vredy, neutralizácia žalúdočnej kyseliny, zimomravosť, prechladnutie, chrípka, bolesť hrdla, zápaly, bolesť hlavy, srdcovo-cievne ochorenia, artritída, reumatizmus, zlepšenie trávenia, čistenie lymfy, bolestivá menštruácia, pomáha zmierňovať vedľajšie účinky chemoterapie (nevoľnosť, zvracanie), protinádorový účinok.
Zobrazených: 1 - 8 (z 8 produktov)
Stránka: 1