kandidóza
Kandidóza - kvasinkové ochorenie - vzniká premnožením kvasinky candidy albicans. Candida je bežnou súčasťou ústnej a črevnej flóry, takže za normálnych okolností neškodí, ale keď je veľmi oslabená imunita organizmu (napr. po užívaní antibiotík) alebo pri tehotenstve, cukrovke... môže dôjsť k extrémnemu rozmnoženiu húb a vzniku infekcie. Ako držať kandidu pod kontrolou? Staráme sa, aby bola črevná mikroflóra v rovnováhe. "Priateľské“ baktérie v črevnom trakte (napr. acidophilus a bifidobaktérie), zabraňujú premnoženiu kandidy a tnapomáhajú lepšiemu spracovaniu živín. Ich dostatok zabezpečia probiotiká - jogurty alebo špeciálne prípravky (Probioflora, Capramilk Bifidoaktiv). Keďže kvasinky živí cukor, treba znížiť jeho príjem (vylúčime sladkosti, sladené nápoje, zmrzlinu, alkohol a sladké ovocie konzumujeme s mierou). Zvýšime príjem čerstvej zeleniny a vlákniny. Pozor na škroby, bielu múku, biely chlieb, pizzu, konzervované, plesňové, kvasnicové a fermentované potraviny, kávu a všetky potraviny, čo prekysľujú organizmus. Diéta je dlhodobá, kandida sa aj po preliečení môže znova objaviť. Preventívne je vhodné pitie liečivého čaju Vilcacora, prípadne čajov Lapacho, Rooibos či zeleného čaju. S kandidami úspešne bojujú aj cesnak, oregano a sirup z grepových jadierok. Výrazné dezinfekčné účinky má aj Tea Tree (čajovníkový) olej a koloidné striebro. Akútna kandidóza sa lieči antimykotikami.Zobrazených: 1 - 2 (z 2 produktov)
Stránka: 1